Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Воскреситель українських замків

Воскреситель українських замків

Так назвали виставку, присвячену 98-річчю Героя України, академіка, лавреата Шевченківської премії, незмінного упродовж 50 років директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Возницького, яка відкрилась 16 квітня в Дубенському замку. Виставка, яка насправді є ще однією сторінкою в історії Заповідника м. Дубна, невдовзі стане кімнатою-музеєм Генія вітчизняного музейництва.

Ще в дитячому віці Бориса Григоровича наче магнітом притягувало до Дубенського замку, його підземних ходів. А уже в зрілому віці, коли приїздив на могили батьків у рідний Ульбарів, обов’язково заходив у колишній маєток князів Острозьких, де вже створювали музей і чекали його професійних порад.


У свій 98-й рік народження Борис Возницький знову повернувся в Дубенський замок. Зі своїми картинами, світлинами, нотатками-спогадами, які зберігаються у сімейному архіві, книгою та документальною кінострічкою, у якій сам Ангел-охоронець історичних замків Галичини виступає у ролі скромного екскурсовода…

Колектив Заповідника м. Дубна з нагоди дня народження нашого славного земляка, Почесного громадянина міста Дубна запланував цілу низку заходів із вшанування пам’яті охоронця мистецької спадщини України, запросивши до участі в них доньку Великого Українця – ексдиректорку та реставраторку Львівської національної галереї мистецтв, доцентку кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голову Асоціації реставраторів Львівщини Ларису Возницьку-Разінкову.

Не порушуючи традиції, розпочали з молитви в замковій каплиці пророка Божого Іллі за спокій душі Бориса Возницького та усіх, хто віддав своє життя за Україну. Молебень відправив настоятель Свято-Миколаївського чоловічого монастиря ПЦУ в Дубні архімандрит Меркурій.

Сенсом життя Бориса Григоровича був порятунок, відбудова і збереження пам’яток нашої історії та культури. Усвідомивши своє покликання, він добровільно обрав життя аскета, поклавши все на вівтар служіння українській культурі. Він ніколи не відступав від задуманого, випереджаючи час і далеко заглядаючи в майбутнє.

Про ці та інші риси характеру, високу мету у житті рятівника шедеврів українського мистецтва говорили у своїх виступах під час урочистостей очільниця управління культури і туризму Рівненської ОВА Любов Романюк, директор Державного історико-культурного заповідника Леонід Кічатий, голова Варковицької територіальної громади Юрій Парфенюк (до неї належить рідне село Возницького Ульбарів – нині Нагірне), начальник відділу культури і туризму Дубенської міської ради Сергій Гаврилюк, директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук, відомий скульптор Петро Подолець, очільниця ГО «Волинська азалія» Ерна Шевчук.

Своїм спогадом про Возницького-художника поділився хрещеник Бориса Григоровича - Микола Галай. Свого часу Возницький, який закінчив з червоним дипломом Львівське училище ім.І.Труша, намалював портрети батьків пана Миколи, які вони зберігали протягом усього життя. Близька мистецтвознавцю людина три роки тому подарувала роботи, виконані рукою талановитого земляка, Заповіднику. Безумовно, портрети знайдуть своє місце у кімнаті-музеї Бориса Возницького.

Герой України залишив нам величезну культурну спадщину, створивши 16 музейних комплексів, туристичний маршрут «Золота підкова Львівщини», до якого увійшли Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький замки. Він відкрив Україні та світові генія скульптури Іоана Георга Пінзеля, понівечені та викинуті унікальні дерев’яні фігури якого Борис Григорович рятував у галицьких селах у 60-70-х роках минулого століття. А вже у XXI столітті ці скульптури експонувались у паризькому Луврі…

Врятовані унікальні твори мистецтва можна побачити у фондосховищах Олеського замку, куди нас, як глядачів, під час перегляду документального фільму «Охоронець минувшини» запросив сам Борис Возницький. Кінострічка була знята ще за життя Бориса Григоровича польською режисеркою Малгожатою Потоцькою (вона – нащадок відомого шляхтича Миколи Потоцького). Бентежні, незабутні кадри, на яких духовно найбагатша людина України запрошує нас до своїх неоціненних мистецьких володінь, які він навічно залишив наступним поколінням українців…

Після перегляду фільму, який привезла із собою Лариса Возницька-Разінкова, відбулась головна подія дня – відкриття виставки «Воскреситель українських замків». Більшість її експонатів не мають музейного походження. Усі речі, передані Заповіднику Ларисою Борисівною, зберігались у будинку її тата. Окремі картини в експозиції стали відкриттям для неї самої, адже свій талант художника Борис Возницький не виносив на загал і вважав це своїм хобі. Проте кожна з представлених робіт має свою мистецьку родзинку і розповідає про багатий внутрішній світ їх автора.

«Я вдячна дирекції, науковим працівникам Заповідника за щиру пам'ять про батька, за ідею створення у Дубенському замку кімнати-музею Бориса Возницького», – сказала під час відкриття виставки Лариса Возницька-Разінкова.


Ще одним експонатом майбутнього музею в замку стане книга «Собор Бориса Возницького», яку упорядкувала Лариса Борисівна.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ